La presència de gats al carrer és habitual en tots els municipis. Aquests felins en llibertat conviuen en entorns humans i, la gran majoria, no són adoptables per la seva falta de socialització.
Si no es controlen, els gats es reprodueixen amb facilitat. La proliferació de gats pot portar a la superpoblació. Aquesta pot generar degradació de l'entorn i conflictes amb el veïnat.
La solució més eficaç i no lesiva per a controlar la població de gats comunitaris és el protocol CER (Captura, Esterilització i Retorn).
El primer pas consisteix a elaborar un cens de gats sense esterilitzar. Del total d'individus identificats, distingim entre mascles i femelles. Després, planifiquem les diferents fases d'esterilització.
Una vegada capturats, els gats són traslladats a una clínica col·laboradora. Els felins se sotmeten a una revisió veterinària, són esterilitzats (se'ls fa una marca en l'orella per a poder identificar-los) i són retornats a la seva colònia d'origen.
Els voluntaris autoritzats s'encarreguen de gestionar les colònies. La disponibilitat permanent d'aliment (pinso sec) i aigua evita que els gats es dispersin, fet que, al seu torn, facilita el seguiment de tots els membres de la colònia.
Des de COCOGAT, intentem assessorar als voluntaris en una gestió responsable de les colònies: alimentació adequada; neteja i salubritat de les menjadores i de l'entorn; control sanitari, i identificació de gats no esterilitzats. També informem als veïns sobre els beneficis d'aplicar el CER en la seva comunitat. A més d'evitar la superpoblació, elimina les molèsties provocades pel marcatge, les baralles i els miols en època de zel.
El CER funciona sempre que s'apliqui a tots els individus d'una colònia.
En els casos on la presència de gats comunitaris sigui motiu de conflicte, COCOGAT exerceix una labor de mediació entre les parts implicades (alimentadors, veïns i autoritats municipals). Una tasca essencial és explicar l'eficàcia del model CER, una metodologia avalada per la Llei de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals, que va entrar en vigor el 29 de setembre de 2023.
És important subratllar que la col·laboració entre les parts implicades és imprescindible per a garantir l'èxit de la gestió d'una colònia controlada de gats comunitaris.
Si vostè detecta una colònia de gats urbans sense esterilitzar, pot tramitar una instància a l'ajuntament corresponent.
A Tossa de Mar, pot presentar una instància a l'Ajuntament via on line o, si ho prefereix, també pot descarregar el document i fer el tràmit presencialment.
Així mateix, pot enviar un correu electrònic a mediambient@tossademar.org o trucar al telèfon 972 340 100. A través de totes aquestes opcions, l'Ajuntament es posarà en contacte amb COCOGAT per a gestionar la colònia.
L’esmentada llei obliga a les entitats locals a “l’establiment de plans de control poblacional dels gats comunitaris”, inclosos “programes d'esterilització” i “protocols de gestió de conflictes veïnals”. La legislació espanyola també estipula que els ajuntaments assumiran la responsabilitat de l'atenció sanitària dels gats comunitaris.
La col·laboració entre COCOGAT i l'Ajuntament de Tossa de Mar ha facilitat que quasi el 100% de gats de les colònies controlades estigui esterilitzat.
Per veure el detall de les nostres activitats, consulta la memòria anual de l'associació: